Biografija

slide3

Inspirirana američkim swing revivalom, grupa Swingers je osnovana 1999.
Prvi nastup održan je u zagrebačkoj „Tvornici“ u studenom iste godine.
Uskoro je repertoar grupe postao mješavina glazbe 40-ih, 50-ih i ranih 60-ih, od swinga, R&B-a, rockabillyja, rocka, twista ali i calypsa te mamba.
Prvi od 6 studijskih albuma pojavio se 2001. Godine pod nazivom „Let’s dance with Swingers“.
Najpoznatiji album je „Samo jednom se ljubi – tribute to Ivo Robić“ koji je grupi donio i Porin u kategoriji „Najbolji album zabavne glazbe“, te dva najveća hita „Jabuke i trešnje“ i „Reci da me voliš (Mucho, mucho, mucho).
Diskografski opus donio je i suradnju s najvećim imenima domaće glazbe; Ivo Robić, Oliver, Massimo, Tedi Spalato, Sestre Husar, Nina Badrić, E.N.I., Marko Tolja, Ivana Kindl, Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Maja Posavec, Šajeta, Rivers…, ali i stranim izvođačima, Montefiori Cocktail (Italija) te Freddie J. Cooper (U.S.A.).
Posljednji album bio je onaj božićni pod nazivom „Božićna Ekstravaganca“, kojeg je pratio i veliki koncert održan u dvorani „Vatroslav Lisinski“.
Tijekom godina Swingers su gostovali u čak 8 zemalja (Njemačka, Švicarska, Slovačka, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija), a izdvajamo 15 godišnji angažman u prestižnom minhenskom Bayerischer Hof, nastup s grupom Gipsy Kings u Slovačkoj te predstavljanje Hrvatskog radija na Europskom prvenstvu u nogometu, 2008. u Ženevi.
Iako su se Swingersi predstavili svijetu kao cover band izvodivši uglavnom originale svojih idola, polako ali kontinuirano grupa snima autorske pjesme koje objavljuje u singl formatu.
Singlove su uglavnom pratili i video brojevi a do danas Swingersi su snimili čak 17 spotova!

I da, ne bojte se, Swingersi nisu ovdje stali…

 Robert Mareković – vocal
Andrej Henigman – saxophone
Dinko Stipanićev – saxophone
Davor Dropuljić -trumpet
Vlado Janušić – trombone
Srđan Basarić – guitar
Dražen Vuksan – bass
Dragoljub Zečević – piano
Tihomir Vondra – drums